כמעט בכל סרט או תוכנית מדע בדיוני אנחנו רואים אנשים לבושים בבגדים מבריקים מחומרים פלסטיים הייטקיים כאלה ואי אפשר שלא לתהות, איך אנשים מכבסים בעתיד? יש להם רובוטים שעושים עבורם את הכביסה? מכונות שמכבסות, מייבשות, מגהצות ומקפלות באופן אוטומטי? או שאולי הבגדים עצמם עשויים כך שאינם מתלכלכים ואינם תופסים ריחות לעולם? האפשרות הסבירה ביותר היא דווקא האפשרות האחרונה. 

כבר כיום קיימות כמה חברות סטארט-אפ המייצרות בגדים מבדים שנשארים נקיים במשך שבועות. העולם הולך לכיוון חסכוני יותר מתוך דאגה לאיכות הסביבה ותחום האופנה, הוא אחד התחומים בהם אנו רואים את השינוי מתהווה. כיום אנו רגילים לכבס את בגדינו פעמים רבות ללא חשש מכך שהבגד יתבלה כיוון שאנו נוטים להחליף את המלתחה שלנו לעיתים קרובות. לרוב אנו קונים בגדים מתוך רצון להיצמד לצו האופנה העכשווי ולאו דווקא מתוך צורך קיומי. 

למה אנחנו מכבסים כל כך הרבה?

חברות חומרי ניקוי לבגדים לימדו אותנו לחשוב שהבגדים שלנו מזוהמים. מעבר ללכלוך הנראה לעין, מצויים בתוך הבד עצמו אבק, לכלוך, זיעה ואפילו חיידקים העלולים לגרום לזיהומים. התרגלנו להאמין, שאם לא נכבס את בגדינו בתדירות גבוהה, לא זו בלבד שנפיץ ריח רע אלא שאנו מסכנים את עצמנו וחושפים את גופנו למחלות. עודף כביסות גורם לבגדים שלנו להתבלות מהר יותר, להתפורר, להיפרם ולדהות ובכך אנו מקצרים משמעותית את אורך חייו של הבגד. יש לנו סיבות טובות לכבס את הבגדים שלנו בתדירות גבוהה. כולנו מכירים אנשים שנודף מהם ריח לא טוב והם אינם מבחינים בכך. בדרך כלל, אדם מתרגל די מהר לריח של עצמו ומרגיש איתו בנוח והחשש הוא, שאם לא נכבס את הבגדים בתדירות גבוהה, אנו נתרגל לריח רע ונהפוך להיות בעצמנו מאותם האנשים שכל כך קשה לנו לעמוד במחיצתם. עצם המחשבה הזו עשויה לגרום לנו לא לסמוך על “מבחן הריח” בבגדים ופשוט לזרוק אותם הישר אל סל הכביסה. ומה אתם אומרים על בגדים שאינם זקוקים לכביסה למשך כמה חודשים?

עניין של מחיר

העניין עם בגדים שאינם זקוקים לכביסה הוא המחיר. בדים של בגדים מונעי כתמים, מנדפי לחות ומונעי ריחות, עשויים משילוב של צמר וסיבי אצות ולכן מחירם גבוה בהרבה מבגד רגיל, בערך פי שלוש. לצורך ההשוואה, חולצה רגילה שעולה סביב ה 120 ש”ח, תעלה בערך 350 ש”ח כשהיא עשוייה מבדים מונעי ריח.

לרוב אנשים מעדיפים פשוט לכבס בתדירות גבוהה ולא לשלם הרבה על בגד מיוחד. הטכנולוגיות בתחום הבדים מתפתחות ונעשים ניסיונות ליצור בדים עמידים ככל האפשר, קיימות אפילו חברות המייצרות בדים משיער אנושי, אך עדיין, בדים בעלי עמידות גבוהה הם בעלי עלויות ייצור גבוהות ואינם מהווים תחרות לשיטה המסורתית. הכוח המניע העיקרי של ההחלטות שאנו מקבלים, הוא כוח השוק ועלויות הייצור משפיעות על הרצון של משקיעים להשקיע בחברות חדשניות בתחום. כיום המניע העיקרי  המקדם שינוי בתחום הבדים בעולם האופנה הוא השיקול הסביבתי שהולך ותופס מקום מרכזי בתודעה הציבורית ויותר ויותר אנשים, מעוניינים לשלם יותר מתוך הדאגה לאיכות הסביבה, אך עד שלא תהיה פריצת דרך שתוזיל את עלויות  הייצור, התחום כנראה ישאר בתחום המתעניינים האידיאולוגיים.

אז איך תראה הכביסה בעתיד?

סביר לדמיין שבעתיד הקרוב נראה פריצות דרך טכנולוגיות בתחום הבדים שיצטרכו פחות כביסה ואם אכן זה מה שיקרה, ניתן לשער שמכונות הכביסה הביתיות שלנו יהיו קטנות יותר וידרשו הרבה פחות חומרים כימיים על מנת לקבל כביסה נקייה.

בינתיים, חשוב לזכור שאין באמת צורך לכבס את הבגדים שלנו בתדירות גבוה ואנחנו יכולים בהחלט לסמוך על עצמנו בהחלטה הדרמטית כשאנו מתפשטים, לכביסה או לארון?